od Kleník » úte 15. čer 2010 22:53:36
Dobrý večer Luboši. Nezlobte se, ale opravdu si nemyslím, že existuje jakási slušná a neslušná část ČNS, jak uvádíte. Obsazení VV ČNS jsem skutečně navrhoval já, ale VH ČNS všechny mnou navržené kandidáty jednotlivě schvalovala, takže jsme my všichni ve VV (já, Pabián, Králík, Janeba, Šimečková) voleni nejvyšším orgánem našeho svazu a musím podotknout, že volba byla téměř jednohlasná. Tzn. velká důvěra, i když v roce 2008 se neprezentovala žádná opozice a volba tím byla delegátům ulehčena. To ale není naší chybou, ale spíše obrazem naší současné nohejbalové kultury. Vlastimila Stehlíka jsme letos kooptovali za odstoupivšího Vladimíra Sehnala. Personální naplnění jednotlivých odborných komisí je samozřejmě v plné kompetenci, ale i odpovědnosti mé a ostatních členů VV. Musím Vás upozornit, že období konce roku 2008, kdy odcházeli z funkcí ČNS lídři tehdejší "nové generace" (G.Knop, M.Frélich, M.Maršálek), nebylo vůbec příznivé pro získání nových tváří do struktur ČNS. Jsem velmi rád, že mi podali pomocnou ruku funkcionáři z let nedávno minulých (V.Mašát - komise zahr.rozvoje + legislativní komise, L.Chvalovský - komise zahr.rozvoje, JUDr.Kratochvíl - Legislativní komise, Ing.Jonák, R.Beneš - komise mládeže, Vl.Pavlík - Legislativní komise, komise tuz.rozvoje a komise rozhodčích, M.Maršálek - komise tuz.rozvoje). Komise rozhodčích byla vždy v minulosti velmi nevděčnou a každý se jí vyhýbal. Ivan Škoda podržel ČNS v určitém období a tuto komisi do letošního roku vedl. Ke konci roku totiž již podal rezignaci a bude velmi těžké někoho ochotného a fundovaného přesvědčit, aby tuto komisi vedl v příštím roce!!! Hospodářskou komisi vede jeden z nejfundovanějších z nás v této oblasti - Vl.Pabián. Komisi STK velí I.Králík, který na této pozici jedná zcela bez jakýchkoliv osobních vazeb na ligové kluby a jeho spolupráce vyzařuje velmi pozitivní energií a snahou jednat plně v souladu s platnými řády. Poměrně nová komise žen si plní beze zbytku své poslání a VV pečlivě naslouchá jejich názorům a nápadům. Na závěr jsem si ponechal komisi disciplinární, v tuto dobu asi nejvíce kritizovanou. Její předseda J.Dutka je, dle mého poznání, určitě poctivý a svědomitý člověk, plně oddaný nohejbalu. Bohužel se vývojem jednotlivých kauz dostal do situace, kdy je jejich součástí jak z pozice předsedy Disciplinární komise, tak z pozice člena komise rozhodčích, tak i z pozice člena STK. To není samozřejmě vůbec dobrá kombinace a může svádět nohejbalovou veřejnost k různým úvahám. Myslím si, že i on sám by byl raději činný pouze v jedné, max.ve dvou komisích. J.Dutka ovšem svým osobním vkladem nohejbalovému hnutí nejvíce ublížil sám sobě. Protože nikdo z jeho oponentů neumí udržet své emoce v mezích slušného chování mezi lidmi a on sám na tuto bezvýchodnou hru přistoupil tím, že se do těchto diskuzí pustil a ještě k tomu použil slovník svých oponentů. Chci Vás, pane Luboši, ubezpečit, že mi současná situace v některých komisích lhostejná není, tím více že některé z nich mají své členy provázané do jiných komisí. Stojím si, ale za tím, že všichni co v těchto komisích "pracují" jsou čestní lidé s ochotou pomoci ve prospěch naší společně věci - rozvoj nohejbalu. Také Vás chci upozornit na fakt, že občanské sdružení, které svým funkcionářům neplatí žádné odměny za činnost je něco úplně jiného než fungující firma s možností finančních stimulací nebo naopak postihů. V současném ČNS je to více o přesvědčování a vytváření přívětivého prostředí než o tvrdých sankcích. Každý Vám ihned odpoví na kritiku slovy - já to dělat nemusím, když je to tak špatný. Pokud bychom u všech vyzdvihovali pouze jejich chyby tak, se bych se takovým zvoláním vůbec nedivil. Jsem rád, že se ponořily do svazové práce i nové tváře (M.Janeba, J.Doubrava, T.Vaňourek a další), kteří sice původně vůbec nechtěli žádnou funkci zastávat, ale nakonec při neochotě ostatních "špinit si ruce", vzali své poslání do svých rukou na 100%. Michal Janeba, coby předseda komise mládeže, to má velmi složité a určitě nějakou tu chybu i vyprodukoval. Ale na druhé straně je velmi vnímavý a dokáže o věci konstruktivně jednat nakonec i vytvořit finální produkt. Takže se nezlobte, že mi již nezbývá v tuto chvíli síla odpovědět na Vámi položené otázky dle Vašeho členění, ale snad jsem odpověděl alespoň na některé z nich. Jan Dutka má stále mou důvěru, ale určitě mu budu chtít poradit vhodnější formu komunikace a zvážení jeho účasti v tolika komisích najednou. Věřím, že právě on se tímto neurazí, ale najde v těchto slovech to pozitivní, protože jsem s ním o tom ještě osobně nehovořil.
S pozdravem
Kamil Kleník, prezident ČNS